torsdag 9 mars 2023

Virkade hönor


 Vårkackel!


Nog har hönorna på känn att våren är på gång, även om det inte riktigt ser ut så på denna bild! Men visst kacklas och skvallras det i påskriset!:-)

Dessa små hönor, ca 4,5 cm på både höjden, längden och tvären, passar fint i påskriset, några stycken på en gren eller en pinne, eller på ett fat med lite gräs, halm eller torkade blomblad.









Beskrivning:

Bomullsgarn 8/4

Virknål nr 2,5

Hönorna virkas i spiral. Sätt gärna en markör i sista maskan på varvet.

Obs! Fm tills (2 fasta maskor som virkas ihop): hämta upp endast de två främre maskbågarna, båda på en gång, hämta garnet och dra igenom.

Börja med en magisk ring.

Varv 1: 6 fm om ringen

v 2: 2 fm i varje maska. (12)

v 3: 1 fm i följande maska, 2 fm i nästa maska, 6 ggr. (18)

v 4: 1 fm i de två följande maskorna, 2 fm i nästa maska, 6 ggr. (24)

v 5: 1 fm i de tre följande maskorna, 2 fm i nästa maska, 6 ggr. (30)

v 6: 1 fm i de fyra följande maskorna, 2 fm i nästa maska, 6 ggr. (36)

v 7-9: 1 fm i varje maska, varvet ut. (36)

v 10: (1 fm i följande 4 maskor, 2 fm tills, 4 ggr), 1 fm i de tolv följande maskorna till varvets slut. (32)

v 11: (1 fm i följande 3 maskor, 2 fm tills, 4ggr), 1 fm i de tolv följande maskorna till varvets slut. (28)

v 12: (1 fm i följande 2 maskor, 2 fm tills, 4 ggr), 1 fm i de tolv följande maskorna till varvets slut. (24)

v 13: (1 fm i följande maska, 2 fm tills, 4 ggr), 1 fm i följande 7 maskor, 2 fm tills (denna maska blir kroppens "framsida" och det kan vara bra att sätta en markör här). Virka 1 fm i var och en av de sista 3 maskorna. (19)

v 14: (2 fm tills, 4 ggr), fm i följande 11 maskor till varvets slut. (15)

Här kan vara bra att börja stoppa kroppen med vadd.

v 15: 1 fm i de två följande maskorna, (2 fm tills, 2 ggr), 1 fm i följande 9 maskor till varvets slut. (13)

Stoppa med ytterligare lite vadd.

v 16: 1 fm i de 2 följande maskorna, hoppa över 1 maska, 1 fm i de 10 följande maskorna till varvets slut. (12)

v 17: Hoppa över nästa maska, 1 fm i nästa maska, hoppa över 1 maska, 1 fm i de 9 följande maskorna till varvets slut. (10)

Stoppa det sista av kroppen.

v 18: 2 fm tills, fm i följande 3 maskor, virka sedan 3 fm i nästa maska. Här virkas inte varvet fullt ut utan kläm sedan ihop huvudet/halsen så de tre maskorna som virkats i samma maska kommer framåt och virka därefter ihop huvudet i båda varvens maskbågar från fram till bak med 2 fm och 1 sm.
Vill du att hönorna skall titta åt lite olika håll så variera med att virka de tre fm i maskan innan eller efter den som står i beskrivningen.



Klipp av garnet och fäst.

Stjärtfjädrarna är improviserade och var höna har sin egen personliga "skrud":-), men alla de här är virkade med luftmaskor i olika längder och fästa med lite varierande avstånd med fasta maskor och smygmaskor. Stärk dem med lite sockervatten så håller de sig fina!

Kam och "haklappar": Sys dit med rött 8/4 garn. Stick ner nålen en bit ifrån huvudet och upp där kammen ska börja, stick sedan ner nålen där kammen ska sluta och ut igen där du stack ner nålen vid kammens början (se bilder). Sy kaststygn runt garntråden så att det blir som små öglor och det bildas en kam. Därefter sticks nålen in vid kammens slut och ut där haklapparna ska vara, gör där ett par små öglor. Fäst sedan genom att sticka in nålen i vadden ett par gånger.





Näbb: Gult 8/4 garn som dras igenom med en synål och fästs ihop med limstift, klipps till och formas, eller låt näbben vara öppen om det är en väldigt pratsam höna:-).




 

Ögon: Ögonen är petiga och svåra att få bra tyckte jag. På ett par tog jag svart 8/4 garn till en liten ögonprick, och på resten av hönorna sydde jag dit ett litet streck av mörkgult 8/4 garn och duttade sedan dit en liten pupill med tuschpenna.


Ben: Till benen hade jag profiltråd, 1,4 mm till hönorna på grenen och pinnen. De som är i påskriset fick lite tunnare ståltråd för att lättare kunna snurra fast och lossa dem.
Stick in tråden där du vill ha benen, räkna sedan på att den skall snurras ett par varv om pinnen på vardera fot. Profiltråden klippte jag ca 14 cm långa och den tunnare ståltråden ca 10 cm. De ruvande hönorna på fatet har inga ben alls.






Glad Påsk! önskar Ann-Christin och Virkhönas blogg.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar